Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Να εξηγούμαστε!!

Πέρασαν ήδη πάνω από τρεις μήνες από την σύσταση των Συνοικιακών Συμβουλίων της Δημ. Κοινότητας Μυτιλήνης.Τα ίδια υπήρξαν και επί υπουργίας τότε του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά και είχαν παράξει έργο, άσχετα αν στην πορεία του χρόνου ξέφτισαν. Ήταν όμως νομοθετημένα και εκλέχτηκαν με κανονικές εκλογές. Τούτα τώρα εδώ είναι με απόφαση της Δημ. Κοινότητας Μυτιλήνης και δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν όντως θεσμική ισχύ. Άτυπα μοιάζουν! Αν τουλάχιστον ήταν με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Λέσβου θα ήταν διαφορετικά, θα είχαν διαφορετική οντότητα, διαφορετικό και υπολογίσιμο κύρος. 

Εν πάση περιπτώσει και μ’αυτή τους την μορφή, ως ιδέα και ως προσπάθεια της Δημ. Κοινότητας Μυτιλήνης, είναι θετική και μπορούν να αποδώσουν βοηθώντας το έργο της Κοινότητας και κατ’ επέκταση του Δήμου. Αρκεί όμως να υπολογίζονται ως φορείς και να βρίσκουν ανταπόκριση στην όλη τους δουλειά!

Βρίσκουν όμως ανταπόκριση; Υπολογίζονται απ’ αυτούς στους οποίους απευθύνονται για την επίλυση των προβλημάτων των περιοχών τους; Μέχρι στιγμής ΟΧΙ!!
Υπάρχει κάπως θολή και διάχυτη η αντίληψη ότι κάποιους δεν τους πολυάρεσε αυτή η ύπαρξη των συνοικιακών συμβουλίων!

Όταν καλεστήκαμε τον Γενάρη μήνα να συμμετάσχουμε σ’ αυτή την προσπάθεια και να συγκροτήσουμε κάθε περιοχή το συνοικιακό της συμβούλιο, δεχτήκαμε με χαρά και όρεξη να βοηθήσουμε και την Κοινότητα και τον Δήμο, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα τους συνδημότες μας και ριχτήκαμε αμέσως «Επί το έργον»!

Πάνε τρεις μήνες που ως Συνοικιακό Συμβούλιο Καλλιθέας-Μαύρα Σιδερα καταγράψαμε και προωθήσαμε στις καθύλην αρμόδιες αντιδημαρχίες, εγγράφως κανονικά, με αριθμ. πρωτοκόλλου κ.λ.π. τα προβλήματα της περιοχής μας, προβλήματα απλά, αυτονόητα, όχι πολυέξοδα, αλλά όχι λύση δεν είδαμε από μέρους τους, μα ούτε μια τυπική απάντηση, ναι, όχι, γίνεται δεν γίνεται!

Λοιπόν, για να εξηγούμαστε: Εμείς ως Συνοικιακό Συμβ. Καλλιθέας-Μαύρα Σίδερα και ως προεδρείο βέβαια, αυτοπροσδιοριζόμαστε και λέμε ποιοι είμαστε:
  • Είμαστε αυτοί που σπεύσαμε με χαρά και όρεξη, όπως και άλλοι, στο κάλεσμα της Δημ. Κοινότητας, ανιδιοτελώς, χωρίς πολιτικές ή κομματικές, ή παραταξιακές σκοπιμότητες, ούτε άλλα οφέλη. Μάλλον με ψυχοφθόρα ενασχόληση καταπιαστήκαμε και χάσιμο χρόνου και γιατί όχι και κάποια ενίοτε μικροδιαρροή… στην τσέπη μας.
  • Είμαστε με τα συμφέροντα των συνδημοτών μας και παράταξή μας είναι η περιοχή μας. Ούτε καν προσβλέπουμε σε τυχόν υποψηφιότητες στις επικείμενες εν καιρώ εκλογές.
  • Είμαστε απλοί πολίτες και δημότες Μυτιλήνης, με κάποια αγάπη για τον τόπο μας, λίγο παραπάνω…καβουρέλ’ μέσα μας και φιλότιμο, να μην αντέχουμε στα στραβά, στις ασχήμιες, στις ατέλειες, στις λακκούβες, στις κακοτεχνίες, στη γυφτιά, στις προχειρότητες και στα γραφειοκρατικά τερτίπια.
Αλλά αναγκαστικά εκ των πραγμάτων είμαστε εν δυνάμει και μια βραδυφλεγής ωρολογιακή βόμβα… που ο χρονοδιακόπτης της όταν θα κάνει το τσακ… ίσως να μην συμφέρει και σε κάποιους. Ιδίως κάπου εκεί προς τις εκλογές! Διότι απλά, έχουμε τεφτέρι και γράφουμε τώρα τα υπέρ και τα κατά για την συνοικία μας, τους συνδημότες μας!


                                            Βαγγέλης Χατζημανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: