Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Τελετή μνήμης στην προτομή του Παπαγιάννη για τους ήρωες της μάχης τού Σκρα!


Με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17-5-2018 στις 12 το μεσημέρι στο πάρκο του Αγίου Ευδόκιμου στην Επάνω Σκάλα, σεμνή τελετή μνήμης, τιμής, ευγνωμοσύνης και δόξας, για τον ήρωα Ταγματάρχη Βασίλη Παπαγιάννη, όπου και η προτομή του εκεί, καθώς και για όλους τους τότε λέσβιους ήρωες --πάνω από 300 τον αριθμό-- της γνωστής Μεραρχίας Αρχιπελάγους, που πριν 100 χρόνια τέτοιον καιρό, έπεσαν μαχόμενοι στην ιστορική μάχη του Σκρα και αλλού, για την λευτεριά, την ανεξαρτησία και την τιμή της δόλιας τούτης πατρίδας μας, που και σήμερα αντιμετωπίζει τις απειλές και τις προκλήσεις τού μονίμως εξ Ανατολών τζαναμπέτη γείτονα!

Αλλά όμως, κατά το «Πολλοί μεν οι κλητοί, λίγοι δε οι εκλεκτοί…» έδωσαν το «παρών» και τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή και μπράβο τους, οι παρακάτω εκπροσωπούντες τους φορείς τους που απηύθυναν και από ένα σύντομο χαιρετισμό, και μετρήστε τους:
Ο εκπρόσωπος της 98ΑΔΤΕ, ο πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων, ο εκπρόσωπος των Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλιάς Αγοράς και ως εκπρόσωπος Παλαιών Προσκόπων, ο εκπρόσωπος του Συνοικιακού Συμβουλίου Επάνω Σκάλας και Συνοικισμού, κάποια μέλη του Λογοτεχνικού Ομίλου Λέσβου -ΛΟΛ- μερικοί πολίτες μεταξύ των οποίων και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Κονιαρέλλης, καθώς και ο γράφων ως εκπρόσωπος του Συνοικιακού Συμβουλίου Καλλιθέας-Μαύρα Σίδερα.

Έλαμψαν δε δια της απουσίας τους όλοι εκείνοι οι επιφανείς και ευσχήμονες…και στις καρέκλες τους καθεύδοντες, αιρετοί και μη, της πόλεως ταύτης καίτοι προσκλήθηκαν για τούτο. «Βρε δε βαριέσαι αδερφέ…έχουμε καιρό ακόμα για εκλογές»!

Αυτό όμως που μέτρησε θετικά, λάμπρυνε, συγκίνησε και γέμισε τις καρδιές όλων μας εκεί με αισιοδοξία για το μέλλον, ήταν η παρουσία των παιδιών, των μαθητών δύο τάξεων, μία του 4ου και μία του 8ου Δημοτικών Σχολείων της περιοχής με τους δασκάλους τους.

Το μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου της Επάνω Σκάλας Ηλίας Μεφίρης, απάγγειλε για τους ήρωες ποίημα του Ιωάννου Πολέμη, που στίχο με στίχο τον επαναλάμβαναν τα παιδιά στημένα μπροστά στην προτομή του Παπαγιάννη. Συγκινητική, εμπεριστατωμένη και ουσιαστική σε περιεχόμενο ήταν η ομιλία του καθηγητή, ιστορικού, συγγραφέα και προέδρου του ΛΟΛ, Παναγ. Παρασκευαΐδη. Η τελετή έκλεισε με το προσκλητήριο όλων των πεσόντων και τον Εθνικό Ύμνο. Την τελετή κατέγραψε η TV Μυτιλήνης και μόνον αυτή…και καλά τα διάφορα «γιώταχι» ΜΜΕ, αλλά αυτή η ΕΡΑ;;;

Εντυπωσιακό ήταν το καλογραμμένο πανό συμπαράστασης, αγάπης και τιμής, στους δύο στρατιωτικούς μας, που κρατούνται όμηροι ακόμα στις φυλακές του… Ερντογάν! Αλλά και η έκθεση φωτογραφιών από την δράση του ελληνικού στρατού την περίοδο εκείνη των πολέμων.

Τελειώνω με μια προσωπική μου επισήμανση. Βάνδαλοι και πανάθλιοι που οπωσδήποτε λέγονται έλληνες στην ταυτότητά τους, έσπασαν, έκοψαν το κεφάλι από την προτομή του Παπαγιάννη και επί χρόνια βρίσκονταν εκεί κάτω πεταμένη, χωρίς να νοιαστεί ένας από τους καθύλην αρμόδιους (ποιους για;) να αποκαταστήσουν την βλάβη από το ανοσιούργημα αυτό. Θα μού πείτε «ψύλλοι μες στ’ άχυρα γυρεύω». Και όχι μόνο αυτή η αθλιότητα, αλλά τώρα τελευταία, μόλυναν, πρόσβαλαν, μαγάρισαν την μνήμη του ήρωα αυτού κάνοντας οι διεστραμμένοι σκίτσο στο στήθος της προτομής ένα ανδρικό…μόριο! Σκέτη ξεφτίλα! Καλά που βρέθηκε ένας Βενέτας, να κολλήσει με λίγο τσιμέντο το κεφάλι στη θέση του και να σβήσει αυτήν την αηδία. Βρε μπας και μάς χρειάζεται ένας Ερντογάν να μας ταρακουνήσει για να συνέλθουμε!!

Εγώ ταπεινά τίμησα τον Παπαγιάννη και τους άλλους ηρωϊκούς μας νεκρούς, και έφτυσα, τους κατάφτυσα, τους βάνδαλους όπως και τους άλλους που μέσα στα καθήκοντά τους είναι και η προστασία και ευπρεπισμός των μνημείων μας!


Βαγγέλης Χατζημανώλης





Δεν υπάρχουν σχόλια: